Inici » Notícies » Comunicat

Intervenció de Xavi Tro (Compromís) al ple dels Pressupostos Generals de 2015

4 de desembre de 2014 No hi ha comentaris
Logo de la Coalició Compromís

Logo de la Coalició Compromís

Bona nit a tots, si es pot dir bona nit en un ple com aquest on els treballadors municipals de l’Ajuntament de Benissa, els professionals d’aquesta casa, l’autèntic motor i el combustible per fer funcionar el nostre ajuntament ens acompanyen de nou per reivindicar i protestar d’una manera totalment justa la vulneració sistemàtica dels seus drets, en aquesta ocasió fins i tot arribant a l’acomiadament de tres treballadors, tres persones, tres famílies més que passen a engrossar les llistes de l’atur, a més fent-los fora d’una manera molt cruel i jugant amb ells, primer et baixe l’horari i el jornal, després te’l deixe com estava i finalment decidisc tirar-te. En pregunte senyor alcalde si aquest es el missatge que li vol donar a l’empresariat benisser que lluita dia a dia per mantindre la seua empresa en peu i als seus treballadors en nòmina, quan l’ajuntament, el que equivaldria a l’empresa més potent de Benissa no predica amb l’exemple.

Això es el que vol dir-los? Que no tinguen cap mirament en tirar als seus treballadors i carregar-se el seu planter de treballadors? I aleshores perquè diu en la seua memòria explicativa dels pressupostos que el capitul 1, despeses de personal, representa el 40,30% que es un percentatge absolutament raonable, l’any passat amb el 40,50% deia el mateix. A Compromís som del pensar que igual com es immoral i deuria de ser il·legal que una empresa amb beneficis puga acomiadar a un treballador, pensem el mateix en el cas d’un ajuntament en cas de superàvit, perquè els treballadors mai són els culpables d’una mala gestió, amb un govern amb Compromís mai pagarien els plats trencats els treballadors.

A més, han pensat vostès en ser solidaris i baixar-se les seues nòmines per impedir que ningú vaja al carrer? Reflexionen per favor amb això, vostè senyor alcalde i la resta de l’equip de govern.

Tenim davant els pressupostos municipals del 2015, el principal instrument de la política municipal, el disseny de les partides i la decisió política de fomentar unes àrees i unes despeses concretes en detriment d’unes altres, i això ens dóna la foto del model de municipi i societat que, des de l’equip de govern, es vol impulsar. Analitzats els pressupostos presentats per l’equip de govern per al pròxim exercici tornem a treure una conclusió clara, de nou més del mateix, de nou una foto borrosa i en blanc i negre: el govern ens ofereix uns comptes que no són sinó la continuïtat d’un model que s’ha vingut promovent en els últims anys, un model que es senzillament no tindre cap projecte de futur per a Benissa, cap on volem encaminar-la, com aprofitar els recursos i el potencial que te el nostre poble o com impulsar i recolzar a l’empresariat i els professionals autònoms benissers, siguen de l’industria que siguen. En el seu model en el qual es preval el continent enfront del contingut, s’oblida de la zona costanera, altre dels motors econòmics de Benissa i un model, el seu, on no queden garantits tots els drets per a totes les persones que vivim ací. En definitiva els pressupostos que vostès ens presenten no tenen cap visió estratègica ni de futur, i són fruit del seu govern a base d’improvisacions i d’ocurrències d’última hora.

A dia de hui ningú posa en dubte la gravetat de la crisi que patim i els orígens d’aquesta. A Compromís creiem que els pressupostos, ben elaborats, podrien convertir-se en una ferramenta molt vàlida per fer-li front, però no es així, els seus pressupostos no són així, i als números en remet. En novembre del 2011, quan comença el govern de Rajoy, a Benissa havien 897 persones sense treball, a octubre del 2014, 859 benissers, a l’estat espanyol el govern del PP no ha aconseguit baixar el número de persones sense treball, es més es superior al de l’última legislatura de Zapatero.

Ens repeteixen per activa i per passiva que el model de municipi, que es ve impulsant des d’aquestos pressupostos i tots els anteriors d’aquest govern municipal, és el que va a fer de motor econòmic i ens va a portar beneficis i repunts en les nostres malmeses economies. I les dades ens demostren justament el contrari, unes escandaloses xifres de persones desempleades, com hem dit fa un moment, quasi 900 benissers a la fi d’octubre (una de les més altes dels últims anys) unida a la pràctica desaparició d’inversions en el nostre poble i les poques en llocs de dubtós aprofitament, per al 2015 només han destinat 363.000 euros, uns miserables 30 euros per habitant, ha fet de Benissa un poble còmodament instal·lat en una via morta, sense recorregut.

Cal reflexionar de forma seriosa, oberta i participativa sobre el model econòmic que volem per a la nostra ciutat, sobre com volem dinamitzar l’economia de Benissa per a tots els dies de l’any i no només puntualment en determinades èpoques, i no nomes al casc urbà de Benissa si no també en la nostra zona costanera, per això teníem una bona ferramenta, l’Agenda Local 21, però vostès també se la van carregar. Per no tindre, no tenim ni Pla General d’Ordenació.

A més a Compromís opinem que és la inversió en les persones i els seus drets fonamentals, així com en altres qüestions relacionades amb la nostra vida quotidiana, les que millor ajudarien a fer de motor econòmic, nosaltres apostem clarament per la construcció del municipi per a les persones que vivim en ell, hagem nascut ací o l’hagen triat per viure.

En el seu model, curiosament, veuen les infraestructures com a inversions i, no obstant això, les partides pressupostàries per a les persones es qualifiquen com a despeses. Invertir en ocupació, educació, cultura, esport de base, igualtat d’oportunitats i de tracte per a totes les persones, joventut, participació … reverteix en positiu per a la societat i el municipi, fent que aquestes mateixes persones es senten partícips d’aquestes inversions.

D’altra banda, un any més ens trobem amb un pressupost amb nul·la participació ciutadana per a la seua elaboració. En aquestos últims anys poc o res s’ha avançat per convertir els pressupostos (no parlem ja de la seua gestió) en alguna cosa oberta a la ciutadania.

Aquest model desarrollista d’economia en el qual entra de ple l’ajuntament i la nul·la participació de la ciutadania en la gestió municipal dels comptes, donen com resultat uns comptes als quals ja estem massa acostumades les persones que vivim en Benissa.

Una clara falta de sensibilitat social, i hui mateix ho podem comprovar ací de nou, plasmada en el fet de que la major part de l’augment de la despesa i inversió no es dirigeix a ajudes als més dèbils i les famílies que pitjor ho estan passant. Consolida les retallades aplicades als pressupostos d’aquesta legislatura. Uns pressupostos que emmalalteixen d’una visió estratègica i de futur per generar activitat econòmica i ocupació a Benissa i que no són un instrument vàlid per reduir la bretxa existent entre el casc urbà de Benissa i la zona costanera.

Però això vostès ja ho saben, per això a última hora fan algunes xicotetes obres, algunes d’elles segurament innecessàries, perquè la gent les tinga fresques quan haga d’anar a votar. Perquè votar i fonamentalment votar és el que entenen vostès per participació, que cada quatre anys la gent es pronuncie a les urnes.

Per tant les inversions, ben poques cal dir-ho, que es realitzen estan lluny de satisfer les necessitats de la gent que viu en Benissa perquè en definitiva no se’ls ha preguntat als benissers on volen que gastem els seus diners.

Una clara falta de sensibilitat social són els només 100.000 euros destinats a serveis socials, mentre la Conselleria de Serveis Socials no paga l’ajuda als dependents de Benissa i manté un deute amb l’Ajuntament de Benissa de quasi 140.000 euros.

I a banda de redactar aquestos pressupostos que no responen en absolut al que Benissa i els benissers necessiten, a tirar al carrer a tres treballadors municipals, vostès fan el seu treball malament, de fet sobre el seu treball i com el fan podríem estar hores parlant, però com avorriríem al públic que tenim hui ací, perquè eixa pel·lícula ja l’han vista repetida en moltes ocasions, nomes vull centrar-me en dos o tres assumptes amb molta importància, el primer d’ells, la sentència de l’estiu del 2013 que ens va condemnar a pagar als benissers a l’empresa constructora de l’IES Josep Iborra que ha pujat a 774.000 euros i que el senyor alcalde el 18 d’octubre del 2013 (ja fa prou més d’un any) ens va dir que els serveis jurídics de l’Ajuntament estaven preparant un contenciós administratiu contra la Generalitat per tal d’intentar recuperar eixos diners. Doncs bé, a dia de hui, no s’ha presentat eixe recurs, el govern de l’Ajuntament de Benissa ha renunciat, de moment, a intentar recuperar eixos 774.000 euros, una quantitat molt important, i això es senzillament vergonyós i demostra una clara falta d’interès en defensar els interessos dels benissers.

El segon lloc, el deute que manté la Generalitat Valenciana amb l’Ajuntament de Benissa, dos administracions públiques governades des de fa temps pel Partit Popular, que pujava en el mes d’octubre i segons informe de l’interventor municipal a 1.244.000 euros. Altra quantitat també molt elevada. I que ha fet el senyor alcalde per cobrar com a mínim part d’eixe deute que portem des de ja fa temps? Poc o res.

I en tercer lloc i últim, vostè parla d’estalvi en la seua memòria explicativa dels Pressupostos Municipals, jo li recorde que el seu partit i vostè mateix fa uns anys apostaven per construir el nou Ajuntament de Benissa a les escoles velles, fa un anys ens va dir que el passaria al Centre Cultural, en un míting al Taller d’Ivars en maig del 2011 a l’antic institut Josep Iborra i l’altre dia ens dia que les cases del carrer La Puríssima eren un lloc perfecte, en poc més i sent vostè l’alcalde el nou ajuntament ha passat per quatre possibles ubicacions diferents, això es diu tindre les idees clares. Però la realitat es que des de fa molt temps, massa, seguim pagant alguns lloguers mensuals que ja fa temps hauríem d’haver deixat de pagar i estalviar eixos diners, són ni més ni menys que vora 88.000 euros a l’any, massa diners, i això desmunta el que diu també en la memòria explicativa dels pressupostos i demostra que no s’han ajustat al màxim totes les despeses prescindibles, perquè ací hi han lloguers que fa temps que tindríem que haver deixat de pagar.

I es que les matemàtiques són incontestables, l’Ajuntament de Benissa amb aquest pressupost es un consistori ofegat, per tant no serveix per a pràcticament res, ni al motor econòmic d’aquest poble, als empresaris i autònoms de Benissa, ni als treballadors, ni a la resta de ciutadans que necessiten de la seua ajuda. Un consistori ofegat com el de Benissa es limitarà a deixar que el temps passe i a pagar nòmines i despeses corrents. Res més. No inventarà, no imaginarà, no canviarà el futur, ni tampoc, desgraciadament, el present. Pense i imagine amb certa tristesa totes les coses que Benissa pot fer i de les que es capaç, i nomes puc dir-los, quina oportunitat perduda. Oportunitat de fer més bonic encara el nostre poble, de fiscalitzar millor els impostos i taxes que hem de pagar tots, de promocionar ofertes turístiques més originals i atractives, de donar a conèixer a traves d’un museu la nostra història i el nostre municipi i el nostre preciós terme municipal, fomentar l’esport, una oferta d’oci per als xiquets i els més joves, tantíssimes coses que es podien fer i no s’han fet. Imaginar, però amb vostès al govern, això es impossible.

Per acabar la meua intervenció i com es habitual en mi continue amb un símil nàutic, altres anys els he dit que aquest vaixell no te capità que el governe, que va a la deriva, etc., enguany els dic, membres de l’equip de govern, que semblen l’orquestra del Titànic, aquells pobres músics que tot i que el vaixell s’enfonsava continuaven tocant el violí i la viola, no se si perquè confiaven en una intervenció divina que els salvara o en un miracle, o si al contrari, eren conscients de que anaven a ofegar-se però malgrat tot volien continuar desafinant, siga el motiu que siga no se’n va salvar cap.

El nostre vot a aquestos Pressupostos com es fàcil d’imaginar i d’entendre serà negatiu, però com sempre, tenim una proposta que fer-li, deixe aquest punt sobre la taula, no acomiade a cap treballador, retire estos pressupostos que no tenen cap trellat, prorroguem els que tenim, s’ha fet altres vegades, i deixe que la pròxima corporació municipal, siga la que siga, que isca del resultat de les urnes a maig del 2015, a menys de sis mesos, siga la que redacte uns nous pressupostos ja que serà l’encarregada de governar Benissa durant els pròxims quatre anys. Moltes gràcies a tots.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/