Pregunta: la Mistelera

Estimat Joan Josep:

Tinc curiositat per conéixer la història de l'edifici anomenat "la mistelera", situat a l'exida de Benissa i en direcció a la carretera de Xaló.

Em pots dir com escomençà l'activitat a eixe edifici i quan acabà. Quines van ser les persones que dugueren a terme eixa iniciativa, i tot el relacionat amb l'activitat d'eixe edifici.

Amb gràcies de bestreta, aprofite l'ocasió per enviar-te una salutació.

el Racó d'Omar

Estimat Racó d’Omar: En la pàgina 104 i 120 del meu llibre “Els totals de la població de Benissa” podràs trobar part de la informació que intereses.

Casualment fa una setmana vaig fer la veu o entrada “Vi” del “Diccionari benisser”, que ara porte entre mans. Alguna cosa et podré avançar. La mistelera va ser fundada per Josep Torres Gutierrez, casat amb una filla del magatzemista de vins i elaborador d’alcohols del Grau de València, conegut per “Pons e hijos”. Era com una factoria o sucursal d’aquella.

J.J. Cardona

Es defenia prou be perquè absorvia els excedents del raïm de moscatell que no podien vendre els llauradors, com també els “escombros”. Tot això, com és natural, es pagava allà pels anys cinquanta baratissim. Donava treball a cinc o sis persones. Els negocis dels Pons, i per suposat el de Torres, anaren a menys i la factoria anava de capa caiguda.

Finalment va ser adquirida per una cooperativa creada a Benissa allà pels principis dels anys sixanta del segle XX funcionant, tal com som nosaltres els benissers, primer amb entussiasme, i després desconfiant els uns dels altres. Mijanament es va solucionar el problema entrant a formar part de la CAS, la qual, com és sabut, va fer una fallida espantosa.

Després de pegar més voltes que una trompa hui ja no se ni de qui és allò. Espere que d’aquí a que publique el llibre tinga més informació de que ara no puc disposar.

Salutacions cordials.

el Racó d’Omar

Estimat Joan Josep, gràcies per la teua informació.

Dir-te que des de l’íltim propietari d’aquesta edificació n’he conegut uns quants. Per exemple, que l’edifici el va comprar el mateix promotor de vivendes de la casa quarter (Jaime Cuello) seria pels anys 80, que després el va comprar Felipe Ribes (URBECO) veí d’aquella zona, i que després de com va quedar aquesta empresa va estar venut a Vaporpesa (una altra empresa lligada al formigó), sé que després aquestos (també en fallida) i després de passar aquesta empresa a un altre nom (per alló d’evadir al fisc i a la tresoreia de la seguretat social) hui en dia Hocedesa (lligada també als hereus de URBECO), el van permutar al propietari d’una caseta que fita amb la fabrica de productes derivats del formigó.

Fins ací sé el que ha passat amb els propietaris de la mistelera en els darreres anys. Hui en dia no et puc dir qui n’és l’actual propietari.

Espere que t’ajude en alguna cosa per anar escrivint la història del nostre benvolgut poble.

Voleu deixar un comentari a la notícia?