Inici » Edificis i llocs del terme

LA “CASA DE LA POR”, ELS LLEUS, BENISSA. S. XIX; per José Luís Luri

28 de juliol de 2016 No hi ha comentaris
La Casa de la Por a Lleus

La Casa de la Por

“…y no pocos [vecinos se dedican] al comercio ilícito, vicio que es común a todas aquellas costas, y que se halla fomentado por la abundancia de calas mal resguardadas, y la aspereza de los montes por donde se introduce en lo interior del antiguo reino”. Pascual Madoz; Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones en Ultramar, 1845.

Aquesta antiga edificació rural avui dia en ruïnes, situada a la partida dels Lleus i molt pròxima al camí de ferradura de Calp a la partida benissera de Pinos, conserva la memòria llegendària del seu ús com a centre de magatzem de contraban durant bona part del segle XIX. Els desembarcaments clandestins practicats a la costa calpina de la Fossa i Bassetes seguirien ruta cap a aquest enclavament per a la seua posterior expedició muntanya endins.

La casa “de la Por”, poblada per fantasmagòrics “buberotes” vestits amb llençols, cadenes i ciris, mantindria ben allunyats del lloc a traginers i vilatans, atemorits aquests pels crits esquinçadors des de la teulada i la macabra i espectral presència de les lluminàries misterioses. Curiós patrimoni sentimental del nostre imaginari.

Localització: GPS Google Earth 38°40’54.59″N 0° 0’32.78?

Pel seu interés hem reproduït aquest article aparegut el 28 d’abril de 2016 al blog de Jose Luís Luri

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/