Home » Història de Benissa » Edificis i llocs del terme

"Edificis i llocs del terme"

Tens curiositat per saber alguna cosa del poble? Algun edifici del que voldries conèix-ne la història? Algun personatge del qual t'agradaria obtindre informació? Fes-li una pregunta al Cronista Oficial de la Vila de Benissa, Joan Josep Cardona, des d'Infobenissa!
  • T'aconsellem que comences el títol amb "Pregunta: " i a continuació el fet, persona o lloc que tractes en la pregunta
  • Aquest filtre és per evitar els missatges brossa.

Destacada, Edificis i llocs del terme »

[7 de Març de 2017 | No hi ha comentaris | ]
El riurau de la Casa de Tros dels Marins; per Joan Josep Cardona

Dies passats apareixia publicada la notícia de l’ensulsida d’un dels riuraus de la casa dels Marins. El diari “Levante”, en la pàgina anterior de la portada corresponent al dia 4 de març, en la secció “El circo” destacava negativament la notícia. Eixa secció és una espècie de qualificació significativa de les bones o males notícies. Normalment és el que se sol dir premis taronja o llimó. En eixa ocasió ens tocava patir als benissers un suspens i se’ns atorgava l’agra llima. La informació, senyalada […]

Edificis i llocs del terme »

[28 de Juliol de 2016 | No hi ha comentaris | ]
LA “CASA DE LA POR”, ELS LLEUS, BENISSA. S. XIX; per José Luís Luri

“…y no pocos [vecinos se dedican] al comercio ilícito, vicio que es común a todas aquellas costas, y que se halla fomentado por la abundancia de calas mal resguardadas, y la aspereza de los montes por donde se introduce en lo interior del antiguo reino”. Pascual Madoz; Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones en Ultramar, 1845.

Aquesta antiga edificació rural avui dia en ruïnes, situada a la partida dels Lleus i molt pròxima al camí de ferradura de Calp a la partida benissera de […]

Destacada, Edificis i llocs del terme »

[24 d'Octubre de 2014 | No hi ha comentaris | ]
Voravies, carrers, places i jardins; per Joan Josep Cardona

A mida que un municipi va creixent en població porta l’afegit de l’increment dels serveis que demanda. No cal dir que entra dins de la competència de l’Administració municipal atendre’ls i buscar les solucions més adients. La Benissa antiga, dic l’anterior al segle XIX, es preocupava de buscar solucions. Però eren problemes primitius i de molt primera necessitat. Pagar les guardes de mar pels problemes de la pirateria, bastir i tenir cura dels murs, la compra de blat per al consum de la població, […]

Destacada, Edificis i llocs del terme, Història de Benissa »

[17 d'Octubre de 2014 | 2 comentaris | ]
Notes històriques sobre l’espai urbà de la Glorieta, per Joan Josep Cardona

El passeig, o espai verd de major extensió del casc urbà de Benissa, conegut oficialment per Passeig de Don Joaquin Piera i Doña Mariana Torres, i popularment per La Glorieta Nova,  és un indret amb una història poc coneguda pels benissers. No estarà de més fer una mica de pedagogia en un intent que les opinions, oficials i de la ciutadania en general, es facen des de l’estima per les arrels del nostre poble. Vindrà després la qüestió estètica, el mobiliari urbà, el disseny i altres detalls complementaris. Però la […]

Destacada, Edificis i llocs del terme, Història de Benissa »

[21 d'Octubre de 2013 | 2 comentaris | ]
Pregunta: Propietat de l’església de Benissa i el Cap d’Altar

Jaume pregunta:

Hola Joan Josep,

volia preguntar-te si ens sabries dir qui és actualmente el propietari de l’església de Benissa (la “Catedral de la Marina”), si el municipi o l’església católica. I en el darrer cas, EN quin any se la va posar al seu nom, si recentment o des d’un principi.

Moltes gràcies.

Destacada, Edificis i llocs del terme, Opinió »

[11 d'Abril de 2013 | No hi ha comentaris | ]
L’enderrocament del molí del Pla dels Molins, per Joan Josep Cardona

Els amics de Infobenissa han penjat un document històric de primer ordre. Es tracta d’un vídeo de l’enderrocament del darrer molí del Pla dels Molins. Això, si no recorde mal, va ocórrer l’any 1973. La pèrdua de tal monument s’ha d’incloure dins del capítol negre de les coses que es feren mal en la Benissa del desarrollisme turístic encetat a la meitat dels anys seixanta del segle vint i continuada en bona part del següent decenni. En aquells dies encara es podia trobar alguna casa interessant […]

Destacada, Edificis i llocs del terme, Història de Benissa »

[13 de Gener de 2013 | No hi ha comentaris | ]
Pregunta: Casa de Paco La Parra

Javier pregunta:

El motivo de mi pregunta era conocer la historia de la casa que mis abuelos compraron en la calle Pare Melchor, posteriormente fue vendida a Paco La Parra que la compró en el año 1975, pero siempre he oido hablar a mi familia de esa casa, del gran patio que tenia, que una señora alemana muy rica la compró a la Familia Ivars… ¿que nos puedes contar? Muchisimas gracias de antemano y recibe un saludo.

Edificis i llocs del terme »

[3 de Març de 2008 | No hi ha comentaris | ]

Paco Pi pregunta:

Estimat Joan Josep,

Hui he passat al costat de les ruïnes de l’antiga església. Per cert em sembla molt bé que s’investigue aquest lloc i amb això part de la història del nostre poble. També pense que s’hauria de fer en tot el recint, no sols en un troç del que era l’antiga església.

Però bé, la meua pregunt no anava per ahí. Al estar mirant els treballs que estan fent-se, he vist al costat l’antiga casa badia, i se m’ha acudit i al mateix temps he pensat com una casa què, es suposa que era propietat de l’església o del poble, com va passar a ser propietat privada. Tens notícies de com es va transmetre aquesta propietat a mans privades?

I amb això no vull clavar-me per a res amb els actual propietaris.

Edificis i llocs del terme »

[21 d'Agost de 2007 | No hi ha comentaris | ]

el Racó d’Omar pregunta:

Estimat Joan Josep,

ara que els companys del Casal Cultural estan portant endavant les vetlades als safarejos de Santa Anna, Pou d’Avall i Orxelles. M’agradaria que ens contares quan es van fer aquestes obres i fer una miqueta d’historia. Així mateix contan’s el que sapies sobre el safareig de Núsols, el qual degut a l’estat d’abandó en que es troba, la gent sembla que desconeix fins i tots la seua ubicació.

Edificis i llocs del terme »

[16 de Març de 2007 | No hi ha comentaris | ]

Pepe Pepero pregunta:

Estimat Joan Josep,

he estat, no fa massa temps, en la zona de Beniver, davall de la casa dels Selva. Allò sembla un camp de batalla, més bé sembla la situació actual a l’Iraq. Són coses del PAIs que estem patint al nostre benvolgut País Valencià. Bé, t’ho dic perquè em ve a la memòria quan antigament per la Pasqua els xiquets hi anavem a eixe lloc per menjar-nos la mona amb l’ou inclós, que nosaltres i la gent d’aleshores l’anomenaven “les roquetes”. És així, com es deia aquell lloc, no?

Em pots dir alguna cosa d’aquest nom de lloc, tal volta se li deia així perquè era tot un llosar aquella zona?

Salutacions i gràcies de bestreta.

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/